onsdag 29 augusti 2012

Visste du att....

..att en promenad om man går i riktigt raskt tempo endast bränner cirka 250-350kcal i timmen medan cykling löpning kan förbränna upp till 1371 kcal respektive 1290 kcal i timmen om man gasar på ordentligt. Värt att tänka på när man vill förbränna kalorier och dessutom förbättra sin kondition/syreupptagningsförmåga vilket man inte gör med promenader.
 
...att det går lika bra att käka lösgodis som att dricka sportdryck (sockerdryck kallar jag det för) inför ett träningspass om man vill få i sig snabb energi (snabba kolhydrater)? Dessutom är det mycket godare med godis än energidryck/sportdryck/sockerdricka så de gånger jag verkligen vill ladda inför gympass med snabb energi ja då väljer jag godis alla dagar i veckan framför alla dessa dyra drickor.

...att styrketräning har större påverkan på bentätheten än vad konditionskrävande aktiviteter har? Tyngdlyftare har generellt sätt högre bentäthet jämfört med löpare, cyklister, längdskidåkare eller simmare. Värt att tänka på när osteoporos (benskörhet) ska förebyggas hos äldre.

...att tacokryddmixen inte primärt ska anses vara en "krydda" utan det är rent druvsocker och stärkelse? Per 100gram torrvara får du i dig 50gram socker och det är lika mycket som du får i dig från 1st 50cl coca cola.

...att det är bättre att styrketräna en muskel två gånger i veckan än en gång om man vill öka dess tvärsnittsarea? Att däremot träna en muskel tre gånger i veckan ger inte någon mätbar skillnad jämfört med två gånger. Detta gäller inte för nybörjare då det för dem räcker med en gång i veckan för att utvecklas.

...att marklyft, knäböj och chins (med flera) är funktionella övningar? Ordet funktionell träning används lite felaktigt kan jag tycka. Det verkar som att man måste stå på en balansplatta/pilatesboll, blunda, vissla och gör bicepscurl med ena armen och axelpress med den andra för att en övning ska anses vara funktionell. De gamla klassiska övningarna som marklyft, chins och knäböj som för mig är enormt funktionella (ta upp något från golvet, dra sig upp eller resa sig från huksittande) glöms ofta bort när det pratas om funktionell träning. Frågan man ska ställa sig är väl egentligen hur ofta man i vardagen ställer sig på en pilatesboll och försöker gör knäböj med hantlar på raka armar. Nej funktionell träning behöver verkligen inte innefatta alla dessa nymodigheter utan att ett riktigt fint marklyft det är funktionellt om något

...att 10 cl (knappt 1/3 vinglas) rött vin innehåller cirka 70 kcal och vad det blir på en hel flaska kan ni ju räkna på. Värt att tänka på för ALLA dem som undrar varför de inte går ned i vikt när de sköter kosten och träningen men unnar sig vin till maten flera gånger i veckan.

...att 1 kg kroppsfett innehåller 7500 kcal och det är när man förbrukat denna mängd energi som man gått ned 1 kg fett. Hur man gör detta spelar mindre roll. Man kan äta 1000 kcal mindre varje dag och har då efter cirka 7 dagar förlorat 7000 kcal och då förlorarat detta lagrade fett eller så kan man öka sin träning genom att löpträna och därmed förbränna de kcal man behöver eller så kan man göra både och - det väljer man själv. Jag personligen ökar ofta min förbränningsträning och minskar endast lite på kostintaget då jag älskar mat.

...att hälsenan (akillessena) är kroppens kraftigaste och starkaste sena? Det är tvärsnittsarean av senan som avgör dess dragbelastning och man brukar säga att en area om 1 kvadratcentimeter klarar av cirka 500 - 1000kg belastning. Hälsenan klarar en belastning cirka 10-15 ggr kroppsvikten så när den väl går av ja då har belastningen var absurt hög eller så har man tränat för ofta, för hårt och med för lite vila mellan passen så att senvävnaden inte hunnit återhämta sig mellan träningspassen.

...det går alldeles utmärkt att styrketräna, promenera, cykla, springa på tom mage innan frukost? Många är livrädda för att träna om de inte fått i sig frukost men det behöver man inte vara. Kroppen har lagrade proteiner, fetter och kolhydratsreserver den kan använda sig av för att tillgodose energibehovet under träningspasset. Efter passet kan man sedan fylla på med frukost i form av protein, kolhydrat och fett eller kosttillskott i pulverform. Det jag brukar rekommendera mina klienter som vill träna på morgonen är att de dricker någon form av aminosyreprodukt som ger en akut stimulering av muskelproteinsyntesen och verkar muskelbesparande under passet men det är för dem som verkligen vill vara optimala. Till alla er andra som bara vill träna och må bra så räcker det gott och väl med kroppens egna sparade reserver.


 Detta är ett utdrag ur en artikel skriven av Martin Löwgren som jag hittade på Fitnessguru.se, bra sida

Inga kommentarer: