torsdag 12 augusti 2010

Måste ha!!

Måste verkligen ha en bra kamera. Har tänkt mig en digital systemkamera (heter det så?) Men jag kan verkligen ingenting om dessa produkter. Är det någon som har tipps på en bra och lättanvänd förstå gångs kamera? Mitt främsta användnings område är att ta bilder till hemsidan.

3 kommentarer:

(ò.Ó) sa...

Lite i dyraste laget att skaffa en digital systemkamera om du inte tänker ägna dig åt foto där du vill kunna ställa bländare, slutartid osv manuellt. Kolla på vanliga digitala kompaktkameror istället, de flesta av dessa tar mer än tillräckligt bra bilder för att publicera på hemsidor (och även för utskrift med bättre än bra kvalité). En digital systemkamera kostar väl från ca 3-4000 och uppåt, beroende på hur bra den skall vara medan bra digital kompaktkamera kostar från 1500 där du får lika bra bilder (i vissa fall bättre) än på de billigaste digitala systemkamerorna.
Något att ha i åtanke är att en bild som man publicerar på en hemsida oftast inte visas med mer än 72 dpi (antal pixlar mer kvadrattum). Tar man en bild med en digital kompaktkamera så är oftast upplösningen på bilden mer än tillräcklig för att publiceras på internet.
Så om du inte tänker ge dig in på att fotografera med manuella inställningar på kameran (dvs själv bestämma slutartid, bländare osv) så skulle jag helt klart rekommendera dig att skaffa en digital kompaktkamera istället. Enklare att använda och framförallt billigare i inköp.
Här har du lite prisexempel på digitala systemkameror: http://www.expert.se/ProductSection/ProductList2.aspx?id=173078
och här på digitala kompaktkameror: http://www.expert.se/ProductSection/ProductList2.aspx?id=173077

Unknown sa...

Hej Michael
Tack för tipsen. Jag har inte tänkt på att det finns bra kompaktkameror, har trot att det var ett måste och ha en system kamera:) Det är ju sådana jag ser att alla har :)
Nu ska jag kika in dina länkar.
Ha en bra natt.

(ò.Ó) sa...

Det är ju så man gör, kollar på omgivningen och gör som dom. Fullt naturligt. Att sedan många av dom som köper en digital systemkamera ställer kameran på A (det helautomatiska läget) och tar kort utan att utnyttja kamerans alla funktioner är att jämföra med att köpa en väldigt avancerad symaskin med hundratals funktioner, men aldrig sy annat än raksöm ;)
Vill man däremot ta studiobilder eller lite mer avancerade bilder så är helt klart en digital systemkamera att rekommendera. Fast som brukskamera så tror jag att större delen av dom som skaffat sig en digital systemkamera skulle klara sig lika bra med en enklare kompaktkamera. Speciellt om man vill använda den för fler saker än bara ta bilder till sin hemsida. Som tex dokumentera familj, upplevelser mm, går mycket enklare och snabbare att ta upp en liten kompaktkamera, slå på den och ta bilden än att böka upp systemkameran ur väskan, kolla så rätt objektiv sitter på, kolla så att kameran står i rätt läge och inte glömma bort linsskyddet, när man är klar med det så kanske det man ville fota redan försvunnit. :)
Jag säger som J-T Stake, det är inte priset på kameran som avgör hur bra bilder man tar, det är hur man fångar motivet.