måndag 4 november 2013

Mina tillskott.

Nedan är de fyra tillskott som jag för tillfället tar dagligen. Vitamin D och Omega 3 tycker jag att nästan alla bör inta och B 12 kanske främst för kvinnor pga blodbilden. Men det är min personliga åsikt och man tar själv vad man anser att man har behöv av.
Jag äter väldigt lite fisk och får inte i mig  tillräckligt med D-vitamin av solen och pga kejsarsnittet och förlust av mycket blod började jag med B12. Kromet äter jag mest för att hjälpa mitt sötsug och behåll en jämn nivå på blodsockret.

Vitamin D- D- vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet som ni vet är att solen är en bristvara i Sverige då framför allt på hösten och vintern. Och via maten är det relativt svårt att tillgodose sig D- vitamin. Därav lider säkerligen de flesta av oss av D- vitamin brist.
D- vitamin är en steroidhormon (så som våra könshormoner). Forskning har visat att brist på D- vitamin kan ge följdsjukdomar som infektionssjukdomar, depressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet. autism, generell värk, fibromyalgi, övervikt osv osv. Listan kan göras lång då D-vitamin påverkar många av kroppens system. Förutom via solen kan vi även få i oss D-vitamin av framför allt lax, sill och makrill. även vissa mejeriprodukter så som mjölk är berikade med D-vitaminer.

Omega 3- är en fleromättad essentiella fettsyra /livsnödvändigt fettsyra som kroppen behöver ha. Omega 3 av hög kvalitet finns i fet fisk, kött hos gräsbetande djur och tillskott.  Omega tre av lägre kvalitet finns i linfrö, rapsolja, valnötter och gröna bladväxter.
Omega tre är positivt gynnsamma mot hjärt- kärl sjukdomar då framför allt förmaksflimmer och hjärtsvikt. Omega tre dämpar också inflammation och kan då även vara gynnsamma på astma, eksem, inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism. Omega tre är också gynnsam mot hjärnan. Då hjärnan i stor del består av omega tre kan en rist på detta ge problem, logiskt. Nya studier har även visat positiva effekter på depression, kan möjligen bromsa alzheimers kan lindra ADHD även förbättringar av schizofreni har visats i en liten studie. 


B 12- En vattenlöslig vitamin som finns främst i animaliska produkter så som lever, fisk, skaldjur, kött och ägg. Vitamin B-12 behövs för att producera röda blodkroppar för hjärtat, nervsystemets funktion, håret, cellernas ämnesomsättning, celldelningen, bildandet av proteiner samt tillverkningen av DNA. B- 12 är även involverade i produktionen av signalämnena dopamin och serotonin.
Brist på B- 12 kan ge blodbrist, nervskador, depression, synproblem och  minnesstörning. Bristsymtom kan vara hjärtklappning, hjärt- kärl sjukdommmar, trötthet, andfåddhet,blekhet, allmän svaghet och andnöd, inlärningssvårigheter, munsår, irriterad röd tunga, känselbortfall, stickningar i händer och fötter, yrsel, öronsus, illamående, matleda och diarré.

Krom- Gynnsam effekt på blodsockret och kolhydratomsättningen och cellernas insulinkänslighet. Finns främst i Skaldjurostronköttbroccolibönornötterfullkornvetegroddar, öljäst, även i potatis,svamp, vitt vin, öl och ost.
Krom behövs för att hormonet insulin ska fungera optimalt och förbättrar även insulinkänsligheten. Reducerar blodfetterna och kontrollerar kolesterolhalten i blodet och bra för att förebygga det metabola syndromet. Symptom på brist kan vara åldersdiabetes: sämre utnyttjande av blodsockret (minskad insulinkänslighet), diabetes. Andra symptom är sämre proteinsyntes samt fettomsättning, trötthet, nervösa besvär, koncentrationssvårigheter och ögonproblem

Inga kommentarer: