fredag 29 november 2013

Bålstyrka och delade magmuskler.


När man är gravid blir magmusklerna uttänjda och glider isär (kan även förekomma vid kraftig övervikt). Hos de flesta dras magmusklerna i hopp efter ca tre månader, men för en tredjedel av alla mammor är problemet kvarstående. Tillståndet kallas disransis recti, DR. Trotts att man för flera månader sen födde sitt barn så pekar magen fortfarande utåt och man ser fortfarande gravid ut. Men misströsta inte tillståndet kan tränas bort! Men det tar tid och kräver disciplin. Magmusklerna 
glider isär och tänjs ut för att bebisen ska få plats i livmodern. Efter förlossningen fortsätter magen att puta ut eftersom de yttre magmusklerna har delat sig och inte längre ger stöd åt tarmar och inälvor. Detta kan leda till bråck, mag- och tarmproblem, ont i ryggen och dålig hållning.
– De goda nyheterna är att alla kan träna bort sin DR oavsett hur länge sedan man fick barn. 


– DR är hormonellt betingat och kommer sig av att magmusklerna 
Julie Tupler är en amerikansk sjuksköterska och certifierad tränare som har tittat närmare på DR. Hon såg att personer med DR inte skall göra vanliga sit- ups. Anledningen är att denna övning gör så att magmusklerna glider isär och gör så att tarmar och inälvor "tränger ut". Man pressar alltså ut "maginnehållet". Man skall därför fokusera på övningar som drar ihop magmusklerna. Som tex "Plankan". Plankan i olika utformningar. Själv tycker jag att plankan är en jobbig och tråkig övning. Men den är så effektiv och tränar mer eller mindre hela bålstabiliteten. Så nu mera är plankan en favorit. Fortfarande är den jätte jobbig om inte jobbigare nu efter graviditeten när magmusklerna inte är något att tala om :) Men plankan går att variera i det oändliga: På knän, fötter, händer, armbågar, sidan, ett ben, med rotation, i TRX osv osv. Finns även övningar där man sitter på golvet på en stol, rak i ryggen och "bara" spänner magen.Man ska tänka att naveln ska dras inåt mot ryggraden. Denna övning kan med fördel göras flera gånger per dag. Man kan även göra yogaövningarna katten och kon.Inga kommentarer: