fredag 29 november 2013

Frökex


Testade i går ett recept på frökex. Hittade receptet på www.jillsmat.se en sida med massa recept på lågkolhydratkost. Ta en titt. Hade dock inte alla rätta fröer hemma som modifierade receptet en aning.

½ dl krossat bovete
½ dl psylliumfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakänor
1½ dl linfrön
2 krm salt
3½ dl varmt vatten
Flingsalt

Blanda ihop alla frön, kärnor, kryddor och varmt vatten i en bunke. Låt stå i rumsvärme tills linfröna / psylliumfröna sugit åt sig av vätskan, cirka 15-30 minuter. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över lite flingsalt. Grädda i 120 grader i en timme. Öppna gärna ugnsluckan en gång i kvarten för att släppa ut fukten. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och grädda i ytterligare en timme.
Lyft ut plåten ur ugnen, låt svalna något. Vänd det enorma kexet upp och ner, dra bort pappret och bryt sedan till mindre bitar. Förvara i burk i rumstemperatur.

Glömde tyvärr att väga kakan när den var klar så kan inte räkna ut näringsvärdet per 100g däremot kan jag räkna ut näringsvärdet för hela satsen. vilket är:
Näringsvärde för hela plåten:
Energi: 1925 kacl
Protein: 96g
Kolhydrater: 61 g
Fett: 144g

Egenskaper. (hämtat från risenta.se)
  • Linfrö är skonsamma och snälla för din mage. Gör dig pigg och glad med nyttig Omega-3 och GI-sänkande egenskaper
  • Psylliumfrön: Perfekt för krånglande magar! Hela psylliumfrön går oförändrat genom kroppen. De näringsämnen som finns inne i fröet kan ej tas upp utan endast de gelbildande fibrerna är verksamma.
  • Pumpakärnorna är rika på mineraler och antioxidanter som gör kroppen glad.
  • Solroskärnor Rika på nyttiga fettsyror och minerale
  • Krossat bovete Ett naturligt glutenfritt alternativ med lågt GI som håller ordning på blodsockret. Krossat bovete är naturligt glutenfritt och även Särnär-märkt.

Inga kommentarer: