fredag 21 september 2012

Protein gröt.

Ett perfekt och gott mellanmål/frukost är protein gröten som jag gör. Har förutom havregryn har jag i: Linfrön, pumpafrön, solrosfrö, gojibär, Physalisfröskal och protein pulver, toppar med lite kanel och lättmjölk.
 Under bilden står det lite om fröna.


Pumpafrön
Pumpafrön är mycket intressanta näringsmässigt. Den gröna färgen tyder på ett mycket högt innehåll av antioxidanter och proteinhalten hör till de högsta för frön med sina Innehållet av squalen är också mycket högt vilket är bra då squalen är en byggsten åt våra könshormoner. Pumpafrön innehåller också fytosteroler som visat sig minska tillväxten av prostatan i djurförsök och om det även fungarar hos människa borde alla män över 40 år ta en näve pumpafrön dagligen.
 Källa: Paulu'n.se

Solrosfrön
Dessa är billiga och populära både som rostade snacks och naturella frön. De är bra på många sätt och innehåller kolesterolsänkande växtsteroler. Dessvärre är innehållet av omega-6-fettsyror mycket högt och man bör inte äta mer än några nävar av dessa om man inte äter väldigt mycket omega-3-fettsyror. I övrigt har solrosfrön högt innehåll av både vitaminer och mineraler.
 Källa: Paulu'n.se

Linfrön
Detta är en unik typ av frö som både har mycket omega-3-fettsyror och särskilda vattenlösliga fibrer som har förmågan att sänka GI-värdet på maten du äter. De innehåller också lignaner som har en cancerhämmande effekt. Dock tar vi inte upp näringen från linfrön om de inte är krossade även om de hela också har en GI-sänkande effekt.
 Källa: Paulu'n.se

Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga. Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med en mycket hög ORAC-poäng. Många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och motverka åldrande. Antioxidanterna i gojibär motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler.  En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar. 
Källa: goforlife.se


Inga kommentarer: