söndag 9 september 2012

Jag borde plugga.....

.... men hittar istället massa annan intressant läsning om kost och träning. Nedan är lite urdrag ur en artikell skappad av Fredrik Nimander hittat på fitnessguru.se.

"Nya studier visar att muskelnedbrytningen inte förvärras av fasta förrän glukosreserverna i levern har tömts. När detta sker börjar kroppen bryta ner muskelprotein för att bilda glukos. Studier visar att om du äter en proteinrik måltid motsvarande en glukosbelastning på 100g så tar det upp till 28 timmar innan kroppen börjar med en ökad nedbrytning av musklerna."


"De gamla metoderna säger att i och med att du har ett kaloriunderskott och dessutom äter hela tiden, så inte bara tappar du fett utan du håller metabolismen uppe hela tiden och har därför en högre förbränning. Detta stämmer inte och har motbevisats i flera studier kring måltidsfrekvens."

"Det många inbillar sig är att kroppen ställer in sig på svält efter ett par timmars fasta och därför sänker metabolismen. Detta stämmer inte. Forskning har visat att man inte kan se någon påverkan på metabolismen förrän efter 60 timmar."


"Med periodisk fast bearbetar du näring under en längre period än du stoppar i dig den. Bara detta faktum är ett intuitivt logiskt argument för att den totala förbränningen borde bli högre. Jag nöjer mig självklart inte med min egen intuition (även om jag kanske borde för att spara tid) så jag sökte upp och fann en artikel* som stödjer detta."


"Det fungerar så att när det är slut på glukos i levern så går kroppen in i ketos och börjar bryta ner kroppens fettceller för att skapa nytt glukos. Denna process förhindras av höga insulinnivåer. Under dagen om vi äter mycket och framförallt det som äter med hög frekvens släpper sällan ner insulinnivåerna på så låga nivåer att man upplever full ketos. Om man däremot fastar eller äter LCHF kost får man än betydligt större mängd ketos per dygn tack vare att man håller insulinnivåerna och blodsockret nere. Allt detta sker så länge kroppen inte kan bryta ner kolhydrater till bränsle. Den använder då fettreserverna istället."

"Alltså stimulerar en 16 timmars fasta per dygn ketos till fullo och kroppen använder det lagrade fettet som bränsle. Och du bränner därmed inte bara dagens mat utan även det lagrade fettet. Samma sak gäller vid träning. Det variera med olika träningsformer men ungefär hälften av kalorierna du förbränner tas från näringen och hälften förbränns från kroppens fettlager."

Hela artikeln finns att läsa på http://fitnessguru.se/periodisk-fasta
Inga kommentarer: